Servicii Medicale

Psihologie

Psihologia este știința care studiaza comportamentul uman,inclusiv funcțiile și procesele mentale ca inteligența, memoria, percepția, precum și experiențele interioare și subiective cum sunt sentimentele, speranțele și motivarea, procese fie conștiente, fie inconștiente.

Cei mai multi autori au definit psihologia pornind de la etimologia cuvantului. Cum cuvantul “psihologie” este compus din doua cuvinte, “psyche” (psihic) si “logos” (stiinta), s-a afirmat ca “psihologia este stiinta psihicului”.

Luand in vedere aceste elemente, vom defini psihologia ca fiind stiinta care studiaza psihicul (procese, insusiri, stari, conditii, mecanisme psihice), utilizand un ansamblu de metode obiective, in vederea desprinderii legitatii lui de functionare, in scopul descrierii, explicarii, integrarii, optimizarii si ameliorarii existentei umane.

Orice stiinta, pentru a exista trebuia sa aiba obiect de cercetare, metode, legi si finalitate. Acestea sunt elementele de specificitate ale psihologiei ca stiinta, si nu numai.

Ca obiecte ale psihologiei avem, viata psihica interioara, comportamentul, conduita (activitatea) si omul concret.

Ca metode ale psihologiei avem motoda observatiei, metoda experimentului (de laborator, natural), metoda convorbirii (convorbirea standardizata, semistandardizata, si libera, spontana), metoda anchetei psihologice (pe baza de chestionar, pe baza de interviu) si metodele psihometrice (a testelor psihologice).

Psihologia in viata de zi cu zi. De ce este important sa acceptam ca avem o problema? De ce este important sa apelam la un psiholog atunci cand avem o problema?

Problema apare atunci cand noi consideram ca avem o problema, cand consideram noi o situatie ca fiind o problema. Ca sa facem un joc de cuvinte, problema din ziua de azi este ca acceptam din ce in ce mai greu ca avem o problema.

Statistic vorbind, 5 din 10 persoane nu fac diferentierea dintre psiholog si psihiatru si resimt o jignire atunci cand li se propune un consult pshilogic sau psihiatric, si asta pentru ca nu putem accepta ca avem o problema. Chiar si in cazul in care nu ar fi vorba de o problema psihologica sau psihiatrica, apeland la un specialist putem elimina aceste cauze din start, psihologul/psihiatrul putand face o trimitere catre neurologie, genetica sau alte specialitati care pot diagnostica boala si recomanda inceperea unui tratament.


Servicii<< Inapoi