Articolul saptamanii - Tulburarea de panica


Tulburarea de panica face parte din categoria tulburarilor anxioase, care reprezinta cele mai frecvente afectiuni psihiatrice. Anxietatea normala apare ca raspuns  tranzitoriu la experiente noi, consumate sau anticipate, la schimbari, la stres si nu e dezadaptativa .

Spre deosebire de anxietatea normala, cea patologica este  prin intensitate si durata un raspuns inadecvat la un stimul dat sau doar anticipat, real sau imaginar. In plan clinic apare fara un stimul exterior obiectivabil sau , dimpotriva, odata cu trairea unei situatii anumite, perceputa subiectiv ca  anxiogena. Este intensa, persistenta, depaseste capacitatea individului de a se adapta, poate deveni chiar invalidanta ca urmare a aparitiei conduitelor  de evitare a situatiei anxiogene sau/si a retragerii sociale.

Tulburarile anxioase sunt tulburari nonpsihotice la baza carora sta anxietatea patologica, exprimata clinic prin simptome emotionale dominate de anxietate, echivalente anxioase somatice, comportamente de evitare si compulsive si o multitudine de fenomene ideative si actiuni obsesivo- compulsive...citeste articolul
<< Inapoi