Articolul saptamanii - Urticaria


 

Urticaria este cea mai frecventa tulburare dermatologica care poate aparea la orice varsta si se manifesta prin aparitia la nivelul pielii a elementelor cu aspect de papule (ridicaturi), de diverse dimensiuni si forme, de obicei bine circumscrise, eritematoase (rosii), insotite de angioedem (umflatura ce implica straturile profunde ale pielii sau anumite organe), insotite de prurit (mancarime) cu afectarea calitatii vietii pacientului.

Uneori, urticaria  poate fi insotita de simptome oculare si respiratorii (obstructie nazala, stranut, prurit nazal și ocular, hiperlacrimatie si rinoree, wheezing si respiratie dificila), manifestari  digestive si sistemice.

Poate fi confundata frecvent cu o varietate de boli dermatologice similare ca aparenta care sunt, de asemenea, pruriginoase, motiv pentru care poate reprezenta o provocare chiar si pentru cel mai bun specialist.

Urticaria se poate clasifica din punct de vedere al debutului in: urticaria acuta (cu debut de panain 6 saptamani) si urticaria cronica (cu evolutie mai mare de 6 saptamani)....citeste tot articolul
<< Inapoi