Cazuri Medicale Hernie cervicala


 

Hernie de disc cervicala cu radiculopatie de tip paralizant C5 si C6, Hipotonie muschi biceps brachial stang, deltoid lateral si anterior, supraspinos si infraspinos .
B. Constantin pensionar in varsta de 68 ani, s-a prezentat la consult in Spitalul de Recuperare Medicala Hipocrat la dr.Veronica Banu medic specialist recuperare medicala . Pacientul cu dureri cervicale permanente iradiate pe membrul superior stang pana la cot ce s-au accentuat la efort si cu impotenta functionala aproape totala a umarului stang aparuta in ultimele 3 saptamani dupa un efort intens . Hipertensiv, cu spondilodiscartroza lombara ( hernii de disc lombare supraetajate), in antecedente cu hemoragie digestiva superioara la Aspirina a suferit in urma cu 18 ani un traumatism prin cadere de la 2 metri pe membrul superior stang care a fost neglijat terapeutic. In urma examenului clinic se constata prezenta unui sindrom musculo-ligamentar cervico-dorso-lombar ( contractura musculara  paravertebrala cervico-dorso-lombara stanga, a fibrelor superioare muschi trapez stang), mobilizare pasiva umar stang in limite normale, mobilizare activa flexie si abductie umar stang absente, forta musculara biceps brachial stang diminuata, ROT bicipital stang absent.  Paraclinic (Analize sange, Radiografie coloana cervicala, EMG, RMN cervical ), se evidentiaza : hipocalcemie usoara, spondilodiscartroza C3-C6, subluxatie superioara cap humeral stang , afectare radacini C6 si C5 stanga subacuta cu semne de denervare active, conflicte radiculare intraforaminale C3, C6, C7 si contacte radiculare C5 bilaterale) se stabileste diagnosticul de : Hernie de disc cervicala cu radiculopatie de tip paralizant C5 si C6, Hipotonie muschi biceps brachial stang, deltoid lateral si anterior, supraspinos si infraspinos , Subluxatie superioara cap humeral stang Hipocalcemie usoara.

La recomandarea dr.Veronica Banu medic specialist recuperare medicala pacientul a efectuat in clinica noastra 20 de zile de recuperare constand in procedee de: fizioterapie, masaj si kinetoterapie in urma carora evolutia este favorabila castigand mobilitate la miscarea de flexie , umar 30 grd.,  abductiet 30 grd. si forta musculara supraspinos, deltoid lateral si biceps brahial ( FM 4-5). Se recomanda continuarea recuperarii pe o perioada de cel putin 2-3 luni. Particularitatea cazului este datorata antecedentelor patologice - nu s-au putut administra antiinflamatoare, iar pe acelasi umar exista o patologie post-traumatica mai veche bine tolerata de pacient.
<< Inapoi