Cazuri medicale Glaucomul pseudoexfoliativ


Glaucomul pseudoexfoliativ

Diagnosticarea precoce si tratamentul sub supravegherea unui oftalmolog reprezinta elementele cele mai importante în prevenirea si stoparea evolutiei glaucomului. Investigatii ultramoderne - OCT Computer tomograf oftalmologic si Camp Vizual - Glaucomul pseudoexfoliant.
 Pacientul V. Ion in varsta de 69 de ani s-a prezentat la consult oftalmologic la dr.Vlaicu Valeria medic specialist oftalmolog in vederea prescriptiei de ochelari. In urma consultatiei efectuate se constata valori mari ale tensiunii intraoculare la ochiul drept, in timp ce ochiul stang a prezentat o valoare normala a TIO.  Examenul biomicroscopic al polului anterior evidentiaza prezenta exclusiv la ochiul drept a unei pseudoexfoliatii capsulare . La examenul fundului de ochi se constata o asimetrie papilara, papila ochiului drept avand o excavatie marita fata de cea a ochiului stang.
 Pacientului i se efectueaza la ambii ochi examen de camp vizual si OCT de nerv optic. La ochiul drept se constata defecte de camp vizual si o reducere a grosimii stratului fibrelor nervoase retiniene in cadranele superior si inferior. Ochiul stang prezinta un camp vizual si un OCT de nerv optic de aspect normal.
 Se stabileste diagnosticul de glaucom pseudoexfoliativ la ochiul drept; pacientul urmand tratament hipotensor ocular.


 Astfel,in urma unui consult oftalmologic de rutina, este diagnosticata o afectiune oftalmologica importanta, cu impact mare asupra vederii, ce necesita tratament si monitorizare atenta.
<< Inapoi