Nevralgia cervico-brahiala:


Nevralgia cervico-brahiala:

Afectiunea reprezinta un sindrom clinic complex determinat de iritarea sau compresiunea radacinilor nervoase cervicale.

Simptomatologie: dureri cervicale iradiate pe membrul superior, insotite sau nu de parestezii.

Cauzele aparitiei nevralgiei cervico-brahiale sunt:

 • Spondiloza cervicala
 • Hernia de disc cervicala
 • Leziuni tumorale sau infectioase disco-vertebrale
 • Traumatisme cervicale

Diagnosticul

Diagnosticul pozitiv se bazează pe anamneza, examenul clinic si investigatii imagistice

Din anamneza retinem cervicalgia iradiată, paresteziile,

La examenul clinic se poate constata deficit motor (scaderea fortei musculare pe membrul afectat),tulburari de sensibilitate,  testul de elongație radiculară pozitiv)

Investigațiile imagistice utilizate sunt radiografiile, rezonanță magneticǎ nucleară, tomografia computerizată, mielografia.

 

Tratament:

Obiectivele si metodologia de tratament depind de stadiul evolutiv al afectiunii (acut, subacut sau cronic).

Este foarte important sa stim cauza producerii durerii pentru un tratament adecvat. In momentul in care se constata ca nevralgia cervico-brahiala este produsa  de hernierea discului intervertebral sau a unor procese degenerative cervicale se recomanda

 • In faza acuta :
  • Ameliorarea durerilor prin medicatie atialgica
  •  
  • Combaterea inflamatiei prin medicatie antiinflamatorie
  •  
  • Protejarea radacinii afectate prin medicatie neurotropa si repaus postural cu imobilizarea coloanei cervicale in pozitie antalgica optima. Pentru repausul nocturn se recomanda bolnavului sa renunte la perna si sa aseze un rulou , de dimensiuni adecvate sub ceafa, care sa nu provoace dureri. Uneori este foarte utila si manevra de suspendare a membrului superior afectat…intr-o esarfa pentru a evita o tensionare radiculara suplimentara.

 

 • Realizarea relaxarii generale nervoase si musculare prin medicatie miorelaxanta , in unele cazuri…sedativa generala

 

Electroterapia se va folosi cu precautie in aceasta faza.

 • În faza subacuta , obiectivele tratamentului sunt pe lângă continuarea măsurilor de combatere a durerii, contracturii musculare și inflamației, recuperarea deficitului motor (daca exista) și a tulburărilor de statică și dinamică cervicală.

 

Complementar tratamentului medicamentos, electroterapia, masajul, kinetoterapia si hidrokinetoterapia au un rol important în această fază.

Se foloseste electroterapia cu effect antialgic, decontracturant, simpaticolitic, vasculotrofic

Electroterapia constă în aplicația de curenți de joasă ,medie si inalta frecventa. O serie de proceduri fizicale durează în medie 10 zile, cu o frecvențǎ zilnică

Cu ajutorul kinetoterapiei se realizeaza refacerea tonusului normal al musculaturii cervicale, a mobilității coloanei cervicale , corectarea tulburărilor de statică vertebrala si refacerea aliniamentului coloanei.

 • În faza cronică obiectivele tratamentului sunt aceleași cu cele din faza subacută, punând mai mare accent pe kinetoterapie si instruirea pacientului pentru conservarea rezultatelor obtinute si prevenirea recidivelor.

 

Indiferent de stadiul evolutiv al afectiunii, pacientii trebuie sa evite

Ridicatul si purtatul de greutati

Miscarile bruste

Expunerea la frig

Pozițiile fixe prelungite

Toate tratamentele  se pot efectua in cadrul  Spitalului de Recuperare Hipocrat.

De retinut ca multe boli pot debuta ca o aparenta nevralgie cervico-brahiala  , dar de fapt in spatele ei sa se ascunda ceva mai grav, asa ca este important sa mergeti la medic pt o evaluare corecta si un tratament adecvat fiecarui pacient in parte.

 
<< Inapoi